Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  28/10/2014
Data da última atualização:  07/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTANA, F. A.; SILVA, M. F. da; GUIMARÃES, J. K. F.; FERREIRA, M. F. da S.; PEREIRA, W. D.; PIOVESAN, N. D.; BARROS, E. G. de.
Afiliação:  FERNANDA ABREU SANTANA, UENF; MARTHA FREIRE DA SILVA, UFV; JULIERME KELLEN FREITAS GUIMARÃES, UFV; MARCIA FLORES DA SILVA FERREIRA, UFES; WALDIR PEREIRA DIAS, CNPSO; NEWTON DENIZ PIOVESAN, UFV; EVERALDO GONÇALVES DE BARROS, UCB.
Título:  Marker-assisted selection strategies for developing resistant soybean plants to cyst nematode.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 14, n. 3, p. 180-186, 2014.
ISSN:  1984-7033
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1984-70332014 v14n3a27
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Resistant lines can be identified by marker-assisted selection (MAS), based on alleles of genetic markers linked to the resistance trait. This reduces the number of phenotypically evaluated lines, one of the limitations in the development of cultivars with resistance to soybean cyst nematode (SCN). This study evaluated the efficiency of microsatellites near quantitative trait loci (QTL) for SCN resistance, in the linkage groups (LG) G and A2 of soybean, for the selection of resistant genotypes in populations originated from crosses between the cultivars Vmax and CD201. The QTL of LG A2 was not detected in ?Vmax? (derived from PI 88788). In MAS, the microsatellites of LG G were efficient in selecting F6:7 families with resistance and moderate resistance to SCN race 3. The selection efficiency of the microsatellites Sat_168, Satt309 and Sat_141 was greater than 93%.
Thesagro:  Soja.
Thesaurus Nal:  Soybeans.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110685/1/Marker-assisted-selection-strategies-for-developing-resistant-soybean-plants-to-cyst-nematode.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO35500 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  11/08/2023
Data da última atualização:  26/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  CUNHA, J. R. B.; WISCHRAL, D.; PELÁEZ, R. D. R.; MAGALHÃES, P. de O.; GUIMARÃES, M. B.; JESUS, M. A. de; SALES-CAMPOS, C.; MENDES, T. D.; DIAS, E. S.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de.
Afiliação:  JOICE RAÍSA BARBOSA CUNHA, Universidade Federal de Lavras (UFLA); DAIANA WISCHRAL, Embrapa Agroenergia; RUBÉN DARÍO ROMERO PELÁEZ, Universidade Federal de Brasília; PÉROLA DE OLIVEIRA MAGALHÃES, Universidade Federal de Brasília; MARINA BORGES GUIMARÃES, Universidade Federal de Brasília; MARIA APARECIDA DE JESUS, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA); CECI SALES-CAMPOS, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA); THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; EUSTÁQUIO SOUZA DIAS, Universidade Federal de Lavras (UFLA); SIMONE MENDONCA, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE.
Título:  Aqueous extracts of fermented macrofungi cultivated in oilseed cakes as a carbon source for probiotic bacteria and potential antibacterial activity.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Metabolites, v. 13, n. 854, 2023.
DOI:  https://doi.org/ 10.3390/metabo13070854
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Plant biomass colonized by macrofungi can contain molecules with bioactive properties with applications to human/animal health. This work aimed to verify antibacterial activities from aqueous extracts from oil seed cakes of Jatropha curcas (JSC) and cottonseed (CSC), fermented by macrofungi for probiotic bacteria cultivation. Coriolopsis sp., Tyromyces sp., Panus lecomtei, and Pleurotus pulmonarius were cultivated in solid and submerged media. The aqueous extract of unfermented JSC was more efficient than glucose for the growth of all probiotic bacteria. Extracts from four macrofungi fermented in CSC favored Lactobacillus acidophilus growth. In solid fermentation, macrofungi extracts cultivated in JSC favored Bifidobacterium lactis growth. All fungi extracts showed more significant growth than carbohydrates among the four probiotic bacteria evaluated. Regarding antimicrobial activities, no fungal extract or bacterial supernatant showed a more significant inhibition halo for enteropathogenic bacteria than ampicillin (control). Extracts from P. lecomtei and Coriolopsis sp. in CSC showed inhibition halos for Salmonella enterica. Supernatants from L. acidophilus, B. lactis, and Lactobacillus rhamnosus resulted in more significant inhibition of Staphylococcus aureus than the control, which indicates possible antimicrobial activity. Unfermented JSC supernatant showed better results for bacterial growth, while supernatants and aqueous extracts from CSC fermentation can be used for ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Atividades antimicrobianas; Biodesintoxicação; Macrofungos bioativos.
Thesagro:  Fermentação; Planta Oleaginosa.
Thesaurus NAL:  Detoxification (processing); Fermentation; Mushrooms.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1155860/1/Aqueous-Extracts-of-Fermented.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAE4185 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional